köögiviljad Puuviljad

Oliiv

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Oliiv on oliivipuu (Olea europaea) vili, mis kasvab Vahemere piirkona idapoolses osas

(Kagu-Euroopa, Lääne-Aasia ja Põhja-Aafrika) ning Põhja-Iraagis, Põhja-Iraanis ja Kaspia mere lõunaosas. Praegusel ajal kasvatatakse oliivipuid üle maailma sellistes kohtades nagu Tšiili, Peruu, Austraalia, Uus-Meremaa, Argentiina ja California Ameerikas.

Oliive koristatakse kui nad on veel rohelised kuni etapini kui nad on juba lillad. Konserveeritud mustad oliivid võivad sisaldada kemikaale (tavaliselt raudsulfaati), mis muudab nad kunstlikult musta värvi.

Oliivid on looduslikult kibedad viljad mida kääritatakse või sooltöödeldakse, et muuta neid maitsvamaks.

Neid võib ka maitsestada leotades marinaadis või lisades neile täidiseid. Maitsestamisel kasutatakse ürte, vürtse, oliiviõli, tšillit, sidrunikoori, sidrunimahla, veini, äädikat ja kadakamarju. Täidisena on populaarsed feta juust, pimento, küüslauk, mandlid ja anšoovis. Vahel purustatakse oliivid haamri või kiviga, et kutsuda esile käärimisprotsess. Selline meetod lisab neile kergelt kibeda maitse.

Uuringute järgi on oliivide, puu lehtede ja oliiviõli tarbimine tervisele kasulik ning neid kasutatakse ka sellepärast meditsiinis.

Retseptid oliividega ja seotud postitused

[display-posts tag=”oliiv”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga