seemned toiduõli

Viinamarjaseemneõli

Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse

Viinamarjaseemneõli on pressitud viinamarja seemnetest ja seda kasutatakse palju veini tegemisel.

Toiduvalmistamine.

Viinamarjaseemneõli on suhteliselt kõrge suitsemislävega (umbes 216 °C). Seetõttu on see sobivam kui mõned teised õlid kõrge temperatuuriga roogade valmistamisel ning seda võib julgelt kasutada wokiroogade valmistamisel, praadimisel, röstimisel. Oma selge ja maheda maitse ning kõrge poolküllastumata rasvade sisalduse tõttu võib seda kasutada salatites, majoneesis ja küüslaugud õlis, rosmariini või muude ürtide või vürtside baasleotisena. Lisaks on see suurepäraseks koostisosaks küpsetistele, pannkookidele ja vahvlitele. Seda piserdatakse ka rosinatele, mis aitab säilitada nende maitset.

Kosmeetika.

Viinamarjaseemneõli on ka kosmeetiline koostisosa, mis kontrollib naha niiskust. Kerge ja peen viinamarjaseemneõli jätab nahale läikiva kihi kui seda kasutatakse eeterlike õlide kandjana aroomiteraapias. See sisaldab rohkem linoolhappeid kui mitmed teised õlid. Viinamarjaseemneõli kasutatakse ka määrdeainena habemeajamistoodetes.

Meditsiinilised omadused.

Viinamarjaseemneõli omadused on kasulikud tervisele sest tõstab HDL-C ehk “hea kolesterooli” taset ning langetab LDL ehk “halva kolesterooli” taset.

Kuigi viinamarjaseemneõli sisaldab antioksüdante ja muid bioloogiliselt aktiivseid koostisosi siis külmalt pressitud viinamarjaseemneõlis sisaldub neid ebaolulises koguses oma lahustamatuse tõttu lipiidides. Näiteks piisavalt suur kogus resveratrooli sisaldub viinamarjaseemnes, et seda toota tööstuslikult kuid see puudub peaaegu täielikult viinamarjaseemneõlis.

Potentsiaalsed meditsiinilised komplikatsioonid.

Viinamarjaseemneõli võib koosreageerida antikoagulant’ga ja fenatsetiiniga. Viinamarjaseemneõlis on vahel leitud ohtlikus koguses polütsüklilised aromaatsed süsivesikud otsesel kontaktil heitgaasidega kuivatamisprotsessi käigus.

Koostisained.

Sisaldab 69,6% linoolhappet, 15,8% oleiinhappet, 7% palmitiinhappet,   4% steariinhappet, 0,1% alfa-linoolhappet, vähem kui 1% palmitoleiinihapet.

Retseptid viinamarjaseemneõliga

[display-posts tag=”viinamarjaseemneõli”]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga