nov. 242012
 
 24. nov. 2012  Postitas  Lisa kommentaar
Jaga seda lehekülge või lisa järjehoidjasse
VN:F [1.9.22_1171]
Hinnang: 0.0/7 (0 hinnet)

Canola viitab rapsi ( Brassica napus L . ) või ( Brassica campestris L.  or  Brassica Rapa var. ) sordile . Selle seemneid kasutatakse toiduõli valmistamiseks ja tarbimisiks nii inimestele kui ka loomasöödana. Õli sobib kasutamiseks ka biodiislina.

Canola aretati rapsist Manitoba ülikoolis Kanadas. Nimi “canola” on tuletatud ” Can adian o il, l ow a cid” ehk madala happelisusega Kanada õli.  Canola aretati traditsioonilise taimearetus meetodiga rapsist mida kasutati juba muistsetes tsivilisatsioonides kütusena. Sadu aastaid tagasi kasutati rapsiõli lambikütusena Aasias ja Euroopas . Hiinlased ja indialased kasutasid rafineerimata rapsiõli.

Raps oli kunagi spetsiaalne Kanada vili kuid nüüdseks on sellest saanud Ameerika põhiline teravili rahalises mõttes. Kanada ja USA toodavad 7 -10 tonni canola seemneid aastas. Canola suurimad tarbijad on Jaapan , Mehhiko , Hiina ja Pakistan . Enamus canola õli ja sööta läheb USA-sse ning vähem Mehhikosse, Hiinasse ja Euroopasse.

Canola õli valmistamiseks seda kuumutatakse kergelt ja seejärel seemned purustatakse. Peaaegu kogu kommertseesmärgil toodetud canola õli seejärel rafineeritakse kasutades selleks heksaani . Lõpuks toorõli rafineeritakse kasutades sadenemist ja orgaanilist hapet ning puhastatakse poorse saviga. Seejärel aurdestilleeritakse. Seemned sisaldavad keskmiselt 43% õli. Järele jääb jahu mida kasutatakse loomasöödana.

See on kolmas enim kasutatud toiduõli maailmas.

Õlil on ka mitmeid toiduga mitte seotud kasutusvõimalusi ning tihti asendab see taastumatuid loodusvarasid tootmises nagu tööstuslikud määrdeained, biokütus, küünlad, huulepulgad ja ajalehtede trükivärvid.

Canola õli keskmine tihedus on 0,92 g/ml. Sisaldab 61% oleiinhappet , 21% linoolhappet , 11% alfa-linoolhappet , 7% küllastunud rasvhappeid , 4% palmitiinhappet , 2% steariinhappet , 0,4% transrasvasid .

Selles on vähe küllastunud rasvu ning sisaldab omega-6 ja omega-3 rasvhappeid suhtarvuga 2:1. Selle tarvitamine vähendab LDL (ingl.  low-density lipoprotein ) ehk madala tihedusega lipoproteiin kolesterooli ja üldist kolesterooli taset.

Retseptid ja postitused canolaga

 Lisa kommentaar